Aasa

ICA Banken

4SPAR

Euro Loan

Ferratum

Klicklån

Lendo

Kreditkort

Betalning med kreditkort är en av de vanligaste betalningsmetoderna och den används av människor över hela världen. Detta betalningssätt används oavsett om man handlar online, gör andra betalningar på internet eller betalar i en fysisk butik. När man använder ett kreditkort betalar man direkt till mottagaren, men själva skulden som man har betalar man först senare. Med andra ord så betalar man på kredit. Hur stor kredit det finns på ett kort skiljer sig mellan olika personer och banker. Personer med högre kreditvärdighet har möjlighet att få högre kredit att använda sig av. Det kan också vara problematiskt att till exempel få ett kredit-kort om man sedan tidigare har haft betalningsanmärkningar eller om man har skulder hos kronofogden. Det visar att även om man inte längre har det, så har man tidigare haft problem att ha kontroll över sin ekonomi och när man använder sig av ett kredit kort, så använder man pengar som man inte alltid har.

Utgivare av kreditkort

Vanligast är att man har får ett kreditkort genom sin bank eller sina banker. Dessa samarbetar med olika utgivare av kreditkort. De två världsledande kreditkortsutgivarna är VISA och MasterCard. Dessa två utgivare erbjuder sina användare att använda korten över hela världen och alla betalningsställen som tar emot kreditkort både online och fysiskt godkänner VISA och MasterCard. Andra utgivare av kreditkort är bland annat American Express och Diners Club.

Införskaffa kreditkort

För det mesta så ansöker man om ett kredit kort via sin bank. Det är vanligt att ett kreditkort ingår i det bankpaket som man har, men det finns även andra sätt att få tillgång till dessa kort. Bland annat erbjuder många matvarukedjor och andra butikskedjor sina kunder möjligheten att införskaffa ett kort genom dem. Dessa kort fungerar även som medlemskort och när man använder dem får man ofta medlemsförmåner så som rabatter och andra erbjudanden.

Kontokort

Om man har problem att få ett kredit-kort på grund av tidigare ekonomiska problem så som betalningsanmärkningar eller obetalda skulder som har gått till kronofogden, så kan man alltid få ett kontokort som är knytet till sitt bankkonto. Här dras pengarna direkt från ens konto när man handlar och det finns ingen kredit att få. Även här är MasterCard och VISA de två vanligaste utgivarna och deras kontokort kan man använda både vid betalning online och fysiska betalningar.

Sammanfattning kreditkort

Kreditkort kan man använda både då man gör transaktioner online till exempel handla online, betala räkningar på nätet eller då man betalar i fysiska butiker. Försäljningsstället får betalt med det samma, men man själv betalar först räkningen senare. Det kan dock vara svårt att få ett kreditkort om man har haft betalningssvårigheter tidigare. Vanligtvis får man ett kreditkort från sin bank, men många butikskedjor erbjuder också kort. Dessa fungerar även då som medlemskort. Om man inte kan få ett kreditkort, så finns det möjlighet att få kontokort. Dessa kort är bundna till ens bankkonto och man betalar direkt och pengarna dras från ens bankkonto. De två största utgivarna av kort är VISA och MasterCard.