Handel från utländska online sajter

[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text]

Handel från utländska online sajter för svenskar

Att handla på nätet är en trend som växer hela tiden. Svenskar spenderar runt 70 miljarder kronor på e-handel, men summan ökar hela tiden. En stor del av denna omsättningen kommer från handel från utländska online shopping sajter och portaler. Nu för tiden är det få svenskar som inte känner till handelsportaler så som Alibaba, Wish, Amazon och Ebay. Under 2017 hade var tredje svenskt handlat från utländska shopping sajter. Förutom online shopping portaler så finns det även många utländska online sajter som erbjuder e-handel, precis som du har i Sverige. Handel från utländska online sajter är för det mesta billigare än från liknade svenska online shopping sajter. Inom EU betalar du ingen svensk moms eller tull på dina inköp från ett annat EU-land. Men kom ihåg att om du handlar från länder utanför EU, så kan priserna bli betydligt dyrare än du hade räknat med.

Handel från utländska online sajter utanför EU

När du handlar varor utanför EU måste du betala svensk moms på varorna. Tullavgift tillkommer också på många varukategorier. Till exempel betalar du endast 2,7 % i tullavgift på golfklubbor medan du måste betala 14 % om du importerar en videokamera. Om värdet på din beställning från utlandet understiger 1500 kr inklusive frakt är du befriad från tull. Hur stor moms du behöver betala beräknas utifrån varans eller varornas värde inklusive frakt. Du måste även betala en tulladministrationsavgift till fraktbolaget.

Handla tryggt från utländska online sajter

När du utför handel från utländska online sajter är det viktigt att du använder dig av säkra och trygga betalningsmetoder. Men redan innan är det viktigt att du ser till att online shopping sajten som du vill handla på är krypterad. Till att börja med är det viktigt att se till att sajtens URL börjar med HTTPS och inte endast http. Https står för Hypertext Transfer Protocol Secure och används ofta när du gör betalningar online. Https används också ofta för känsliga överföringar inom företag, för inloggning och behandling av privat information. Med HTTPS skall trafiken inte kunna avlyssnas av tredje part och användaren skall kunna lita på att servern är densamma som den utger sig för att vara.

Betalningsmetoder handel på utländska online sajter

Efter att du har sett till att sajten som du vill handla ifrån är trygg och att den har https är det viktigt att hitta information om vilka olika betalningsmetoder som de accepterar. Tryggast för dig är att använda en e-plånbok som betalningssätt när du handlar online, speciellt om det är en shopping sajt som du aldrig har handlat på tidigare. PayPal är den vanligaste e-plånboken och de flesta seriösa utländska shopping sajter accepterar detta betalningssätt. Om de istället endast accepterar kontokort, kreditkort eller banköverföring kan det vara en bra idé att försöka hitta en annan shopping sajt att handla på. Detta är ingen strikt regel, då många seriösa utländska shopping portaler inte godtar e-plånböcker. Till exempel om du handlar på Amazon, AliExpress eller Alibaba, där måste du använda ett kontokort eller kreditkort. Men dessa företag är globala och trygga att handla från.

Det är en bra idé att läsa denna artikel om att se upp för fällorna i e-handeln innan du börjar med att shoppa online.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]