Resa utomlands

Att resa utomlands

Att resa utomland är något som de flesta av oss gör med jämna mellanrum och det finns mycket som man ska tänka på då man reser. Bland annat gäller det att ha bra sjukförsäkring, reseförsäkring med mera. Men det är inte mindre viktigt att veta vilka betalningsmetoder som är bäst att använda sig av under en resa utomlands. Vi i Sverige är väldigt vana att röra oss i ett kontantfritt samhälle, där man vanligtvis betalar med kontokort, kreditkort. Man kan också betala med elektroniska betalningar som till exempel Swish och Trustly. Även PayPal är ett vanligt sätt att betala med i Sverige. Men i utlandet är det inte alltid lika lätt att använda sig av de betalningsmetoderna som vi är vana med hemifrån.

Betalningar inom EU

inom EU och de allra flesta västländerna är det fortfarande lättast och tryggast att använda sig av konto och kreditkort. Inom EU brukar det också vara kostnadsfritt att göra betalningar i Euro. Det betyder att man inte behöver betala någon avgift då man gör betalningar. Man vet också på ett ungefär hur mycket en Euro är värd i svenska kronor, vilket innebär att det är lätt att ha koll på ens budget då man reser. Självklart är det alltid bra att även ha med sig en buffert av kontanter då man reser. Det är inte alltid att man känner sig trygg eller kan använda sig av konto- eller kreditkort. Detta till exempel om man besöker marknader, ska betala för lokaltrafik eller ta en taxi.

Resa i andra delar av världen

I stora delar av världen är det inte lika tryggt och vanligt att använda sig av kreditkort och kontokort som vi är vana vid. Där är det ofta bättre att betala med kontanter. Ofta är det bättre att resa med USD eller Euro istället för landets valuta, speciellt om man reser i länder i Afrika, Asien och Mellanöstern. Man kan ofta få bättre priser om man väljer att betala med utländska pengar. Men det är ändå en bra idé att ta med sig mindre belopp i landets valuta dit man ska resa. Vi på betalningsmetoder.se rekommenderar alltid att växla i Sverige om möjligheten finns och inte vänta tills man kommer till sin destination.

Viktigt att tänka på

I fattiga länder brukar dessvärre det vara vanligt att man försöker att lura av turister deras pengar. Det finns många olika sätt att göra det på och ett av de vanligaste är ficktjuveri. Därför är det viktigt att tänka på några saker då man går runt med kontanter.

  • Ha aldrig pengarna synligt
  • Ha pengarna helst tätt inpå kroppen
  • Ha en midjeväska
  • Lägg inte alla pengar på samma ställe
  • Ha inte pengar och kreditkort/kontokort på samma ställe

Om man tänker på dessa punkter ovan och använder sig av sitt sunda förnuft så ska man inte behöva känna sig otrygg när man är ute och reser. För att resa ska vara trevligt och man ska inte behöva gå runt och bekymra sig.

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]